De romerske vandmøller ved Barbegal

Dem opdagede vi på en cykeltur i området øst for Arles. Målet var egentlig Daudets mølle ved Fontvieille, ca. 10 km nordøst for Arles, men for at få en lidt længere tur cyklede vi mod sydøst. I en rundkørsel i byens udkant fandt vi resterne af den akvædukt, der i romertiden ledte vand til Arles. Videre mod øst, hvor vi fandt en moderne akvædukt. Og så mod nord, hvor vi på en sydvendt skråning så noget, vi måtte tolke som ruiner.

Ca. 1 km nordøst for Château de Barbegal, og med adgang fra vejen med navnet Route de l’Aqueduc fandt vi først resterne af to akvædukter, og derefter det, der viste sig at være de romerske vandmøller ved Barbegal. For at kunne føre vandet ud til vandmøllerne på sydskråningen har romerne måttet hugge en passage, ca. 2 m bred og 5 m dyb, gennem klipperne øverst på skråningen. Resterne af murværket viser, at der har været 8 vandhjul på hver side af mølleriet.
Modellen af vandmøllerne er fotograferet på Musée départemental Arles antique.

Vandmøllerne ved Barbegal blev udgravet i 1930-erne.
Nye undersøgelser (se The second century CE Roman watermills of Barbegal: Unraveling the enigma of one of the oldest industrial complexes) viser, at vandmøllerne har fungeret fra ca. år 130 til begyndelsen af 300-årene.
Man mener, at møllerne har kunnet producere 25 tons mel pr. dag, nok til at brødføde en befolkning på ca. 27000. Man troede først, at det var mel til beboerne i Arles, men i den nævnte artikel foreslår forfatterne, at det var mel til brødbagning til skibsbesætninger.
Forfatterne har fundet en systematisk variation i 13C- og 18O-isotoper i i kalkaflejringer fra møllernes trækonstruktioner, der viser en pause i melproduktionen fra sidst på foråret og hen over sommeren. De skriver “Moreover, as Roman shipping activities typically halted in late autumn, its production would have peaked in spring and early summer, to be halted in late summer when the demand ceased. This is in accordance with the cyclical period of operation of the Barbegal mills.”

Så Barbegal-møllerne har leveret mel til beskøjter!

Kortet viser de to akvædukter, der mødes ved Barbegal og føres videre frem mod Arles.
Akvædukten på sydsiden af højdedraget mellem de to akvædukter er den ældste. Akvædukten, der fører vand fra nordsiden af højdedraget, er tilføjet omkring år 130, da vandbehovet steg på grund af etableringen af vandmøllerne ved Barbegal.
Kortet er fotograferet på Musée départemental Arles antique.

Kort, der viser de to akvædukter, der førte vand til Barbegal og Arles

På vej videre nåede vi også Daudets mølle, ca. 1 km syd for Fontvieille, og fra Fontvielle var turen tilbage til Arles både nem og hurtig. 10 km, og ned ad bakke det første lange stykke!

Daudets vindmølle